Nyheder
Nordicwoods samarbejder med Miljøstyrelsen om korrekt optænding
I en ny kampagne vil Miljøstyrelsen sætte fokus på korrekt optænding i de danske hjem. Det vil de gøre ved at uddele tørt optændingsbrænde i samarbejde med en række danske skorstensfejere. Nordicwoods er blevet valgt som leverandør af de ca. 100.000 stykker af optændingsbrænde, der skal bruges til det landsdækkende projekt med fokus på korrekt optænding i brændeovne og fastbrændselskedler. ”Korrekt optænding er noget vi altid har haft meget fokus på. Det er et vigtigt indsatsområde, når det handler om at minimere udledningen af partikler. Vi er stolte af at Miljøstyrelsen har valgt os som leverandører af ordentligt træ” siger direktør Peter Scheibel. Miljøstyrelsen opfordrer til at fyre fornuftigt Miljøstyrelsen er gået sammen med Skorstensfejerlauget om en informationskampagne, der skal hjælpe brændeovns- og fastbrændselskedelsejerne med at blive bedre til at tænde korrekt op i deres fyringsanlæg og dermed sikre en renere forbrænding. Det sidste halve år har der været en stor efterspørgsel efter brændeovne på grund af energikrisen og ejerskifteordningen. Miljøstyrelsen vil derfor gerne sikre, at især alle de nye brændeovnsejere er bekendte med, hvordan der tændes korrekt op. ”Vi vil gerne gøre vores for at udbrede budskabet om, at aviser og mælkekartoner hører til i affaldssorteringen – ikke i brændeovnen. I brændeovne og pejse tænder man op med optændingsbrænde af rent træ” siger Peter Scheibel. Energikrisen presser forbrugerne I løbet af det sidste år har der været store udsving på alle energipriser, og markedet for biobrændsel blev også ramt. Selvom det er ved at være stabilt igen, og priserne nu har fundet sit niveau fra før krisen ramte i august, så ser Nordicwoods stadig efterdyngerne. ”Specielt under den svære forsyningssituation sidste år, har vi oplevet at der er blevet solgt langt mere affaldstræ i bla. grupper på Facebook. Folk har været pressede og i vildrede, og det har vi stor sympati for” siger Peter Scheibel. Søgninger efter alternative varmekilder er eksploderet på både Google, internetfora og på sociale medier. Medieopmærksomheden omkring bla. mangel på træpiller skabte en frygt hos forbrugerne. De begyndte at hamstre i et allerede udfordret marked. Det ledte til bla. efterspørgsel på affaldstræ og andre substitutprodukter, der er markant dårligere for både miljøet, indeklimaet og brændeovnen. ”Vi skal tilbage til en normal verden, hvor vi igen prioriterer at tage ansvar for miljøet ved at tænde op i ordentligt træ med ordentligt optændingsbrænde. Det andet holder ikke.” siger Peter Scheibel Du kan læse vores råd til korrekt optænding her.
Lær mereEnergistyrelsen advarer om prisstigninger på træpiller op til fyringssæsonen
Siden energikrisen sidste år har det været umuligt at spå blot en måned frem hvad angår priser på biobrændsel. Markedet skifter hele tiden, og man er nødt til både som forbruger og virksomhed at følge situationen tæt. Nu advarer Energistyrelsen om at sidste vinters ustabilitet ikke er et overstået kapitel. I en ny skriftlig orientering til Folketinget advarer energistyrelsen om, at de forventer højere priser på træpiller denne fyringssæson. Både Finans og Ekstra Bladet bringer også deres respektive udgaver af denne nyhed. ”De seneste prisprognoser indikerer stigende indkøbspriser for importører af træpiller, hvilket forventes at føre til generelle prisstigninger på træpiller frem mod fyrringssæsonen 2023/24.” skriver Energistyrelsen i deres skriftlige orientering om energiforsyningssikkerheden til Folketinget. Energistyrelsen kommer ikke med en prognose for priserne på brænde og træbriketter, men direktør i Nordicwoods Peter Scheibel har et godt bud på prisudviklingen hvad angår træpiller og træbriketter: ”Hvis priserne på træpiller stiger, så følger prisen på træbriketter næsten altid. Det er lavet af det samme materiale, og den eneste reelle forskel er om det bliver presset i pillestørrelse eller briket-størrelse” siger Peter Scheibel. Prisen på træpiller følger råvareprisen, der har været stigende det sidste stykke tid. Savsmuld er blevet dyrere af flere årsager, herunder mindre produktion af møbler og mindre byggeri grundet inflation og ændrede renteforhold. Det betyder at restproduktet er mindre, og da træpiller og træbriketter er en meget efterspurgt opvarmningsform, så stiger priserne. ”I løbet af energikrisen så vi en stor efterspørgsel på træbriketter. Det blev hurtigt et endnu mere populært produkt, hvor man virkelig får noget for pengene. Efterspørgslen samtidig med det mindre udbud er helt klart noget vi frygter, vil påvirke priserne i de kommende måneder” siger Peter Scheibel. Energistyrelsens undersøgelse baserer sig både på priser fra detailhandelen og viden om prisudviklingen i den kollektive forsyningssektor.
Lær mereNy undersøgelse: Så meget billigere er brænde om sommeren
Det kan betale sig at tænke forud. Det er ikke alle der gør det, men sidste års energikrise har måske fået endnu flere til at tænke på vinterens varmeregning i sommerens hede. Med god grund – der kan nemlig være mange penge at spare. En ny undersøgelse fra firmaet Nordicwoods, der blev kendt efter en investering i Løvens Hule af Jacob Risgaard og sælger biobrændsel i form af brænde, træbriketter og træpiller viser, at der er flere hundrede kroner at spare på selvsamme produkt, hvis man køber det i løbet af sommeren. Vi har sammenlignet markedspriserne i 2020 og 2021 og konklusionen er klar. I både 2020 og 2021 var der næsten 400 kroner at spare på produkterne, hvis man sammenligner sommerens og vinterens priser. Undersøgelsen har ikke kigget på 2022, da den ikke har været repræsentativ for markedet generelt. ”Vi har aldrig sat priserne op bevidst i løbet af vinteren eller sommeren, men råvarepriserne og markedet generelt følger udbud og efterspørgsel, og om sommeren mens udbuddet er større og efterspørgslen lavere, så giver det god mening at priserne er lavere.” siger direktør, Peter Scheibel. Undersøgelsen viser også, at der er en langt større forskel på priserne i 2021 og 2022 når man sammenligner vinter- og sommerpriserne. Specielt på lufttørret brænde, der er brænde, der skal tørre færdig henover sommeren ude hos kunden, er der mange penge at spare. ”I 2021 så vi f.eks at man i gennemsnit kan spare knapt 400 kroner på at købe sin lufttørre brænde om sommeren. Det er jo helt vildt for et produkt, der faktisk er tiltænkt at blive indkøbt i sommerhalvåret. Det er altså næsten 20% billigere om sommeren.” siger Peter Scheibel. Generelt ser forhandleren en tendens til at markedet er mindre sæsonbetonet efter sidste års prisstigninger på alle energiprodukter. Forbrugerne er med inflation og prisstigninger på utrolig mange dagligvarer, at danskerne er meget mere fokuserede på effekten af produktet og meget omstillingsparate. ”Vi har helt klart set en adfærdsændring hos forbrugeren. Før købte man brænde for hyggens skyld, og lige pludseligt da el og gas eksploderede i priser, så var det en slags prissikring. Den selvbestemmelse har mange ikke på deres el- og gasregning, og her kan man altså spare endnu mere om sommeren, viser vores undersøgelse.” siger direktør, Peter Scheibel. Undersøgelsen er lavet på baggrund af en sammenligning af 4 forskellige brændetårne i både ovntørret og lufttørret udgave. Priserne er hentet via tjenesten Internet Archive, og er forsøgt hentet fra fem førende, danske forhandlere med landsdækkende levering. Du kan se grafer over prisudviklingen nedenfor.
Lær mereMarkedet for biobrændsel ramt af utrolig svær forsyningssituation
Som de fleste andre markeder for energi er markedet for biobrændsel nu også blevet ramt af prisstigninger. Vinterens varmeregning er blevet et enormt samfundsproblem i løbet af de sidste par måneder. Vi havde forventet at se en stigning i løbet af starten på fyringssæsonen. Det er dog gået langt hurtigere end vi havde forventet, og årsagerne hertil var vi for nylig i TV2 nyhederne for at fortælle om. - Vi har oplevet en massiv efterspørgsel i hele Europa, som betyder, at råvareprisen er steget markant den seneste periode. Men kunderne efterspørger produktet og vil rigtig gerne betale prisen, fordi det er en måde at spare på energiregningen, siger direktør i Nordicwoods, Peter Scheibel til TV2 nyhederne. Prisen på el og gas til presser pris og efterspørgsel på biobrændsel op Situation har været så ekstrem, at kunder har stået foran fysiske butikker og været klar til at hamstre, og vi er blandt de få leverandører i Danmark, der stadigvæk har lidt produkter på lager. Det er tydeligt, at forbrugerne ønsker en sikkerhed omkring deres varmeregning – og her er biobrændsel uforligneligt sikkert i forhold til alternativerne. Markedet for energi og varmekilder er som alt andet baseret på udbud og efterspørgsel, og når priserne skyder i vejret på el og gas, så forsøger danskerne – virksomheder såvel som private - at spare på varmen med alternative energikilder. Når tilstrækkeligt mange gør det, så presses priserne op, da udbuddet på markedet bliver mindre. - Vi ser en tendens til at kunderne ønsker en større sikkerhed omkring vinterens varmeregning, og med biobrændsel får de en prisstabilitet ved at købe nu, som de ellers ikke ville kunne opnå. Selvom priserne er steget, så er der stadigvæk penge at spare til vinter, og et solidt lager af biobrændsel på matriklen giver en stor økonomisk sikkerhed omkring ens varmeregning, siger Peter Scheibel. Råvaremangel og inflation i hele Europa Forsyningssituationen i hele Europa har været med til at påvirke priserne. En enormt stor efterspørgsel på træ til både energi og produktion har fået råvareprisen til at stige løbende det sidste år, hvor vi indtil videre har set en stigning på 40 – 60%. Det regner vi med vil fortsætte, da en stor del af årsagen skal findes i den tragiske situation i Ukraine. Rusland og Ukraine står for at levere en stor mængde træ til de omkringliggende lande, og når dette stopper, så vil landene bruge af deres egen forsyning fremfor at eksportere til andre lande i EU. Det betyder et markant lavere udbud på markedet, hvilket presser prisen yderligere i vejret. - Selvom vi aldrig kunne finde på at købe træ fra Rusland, så giver Ruslands invasion af Ukraine en masse følgevirkninger. Når man lukker et kæmpe marked, så skal de lande, der ellers forsyner sig derigennem, finde andre leverandør. Det skaber en stor flaskehals, der også er med til at give et nøk op til priserne her i starten af fyringssæsonen, hvor alle forsøger at købe ind samtidig, siger Peter Scheibel. Udover at de høje priser på el og gas og råvaremanglen påvirker prisen på brænde, så har den generelle inflation på op mod 10% også været med til at påvirke priserne. Inflationen giver endnu et stød til et i forvejen ustabilt marked, hvor priserne nu skifter på daglig basis.
Lær mereDanskerne udviser rettidig omhu for vinterens varmeregning
Forbrugerne er bange for vinterens energipriser, og bruger biobrændsel til at gardere sig mod tårnhøje prisstigninger og enorme udsving på varmeregningen. Derudover ønsker mange ikke at varme deres hus op med Putins gas. Det er sund fornuft og rettidig omhu. Berlingske spurgte os, om vi oplever en ændret situation, og det gør vi. Situationen er egentlig ikke så meget anderledes end for et par måneder siden, hvor vi var i DR Nyhederne og tale om selvsamme. Det er det samme mønster vi ser, men det er blevet mere tydeligt de sidste par uger. Kæmpe efterspørgsel på alternative energikilder Det gør selvfølgelig, at vi har lidt ekstra travl med at levere biobrændsel. Vi har heldigvis ikke set de astronomiske prisstigninger, der er ved at blive den ærgerlige hverdag for el og gas. Vi blev ringet op af journalister fra DR, der ville høre om vi kunne mærke en forskel på efterspørgslen på biobrændsel i forhold til samme periode sidste år. Det kan vi helt sikkert. Så hurtigt kan vores opfattelse af den meget ekstraordinære situation omkring energiforsyningen lige nu opsummeres. »Forbrugeradfærden er ændret i forbindelse med de stigende gas- og oliepriser. Folk vil gerne spare på varmeregningen, og når de køber brænde, kender de prisen på forhånd. Derudover tror jeg også, at det er et bevidst valg, at folk hellere vil handle hos en dansk virksomhed frem for at bruge russisk gas,« siger vores direktør Peter Scheibel til Berlingske. Forbrugerne er nervøse for vinterens varmeregning Det er et tydeligt tegn på at danskerne er nervøse for, hvilke tal de skal opleve i bunden af deres varmeregning til vinter. På den måde er brænde og anden biobrændsel utrolig forudsigelige, da det aldrig kan blive dyrere, end det du har betalt, og du kan opbevare det på matriklen. »Vi ser en enorm efterspørgsel på vores produkter lige nu, og det er meget ulig den normale sommerperiode, hvor folk sjældent køber stort eller ofte ind. Her er vi selvfølgelig stolte af, at kunne hjælpe med at dække danskernes varmebehov med et grønt, europæisk alternativ, hvor de kan købe nu, og vide hvad de har til vinteren," siger direktør Peter Scheibel. Ingen tegn på lavere priser i 2022 Vi håber på, at situationen vil ændre sig i løbet af året, men vi ser umiddelbart ingen tegn på det. Det var også derfor, at vi for nyligt sendte et nyhedsbrev ud til vores faste kunder med en opfordring til at købe nu. Det bliver sandsynligvis både dyrt og besværligt at skaffe nok brænde, hvis den nuværende efterspørgsel fortsætter. Og det er alt sammen med god grund. Forbrugerne agerer rationelt, og vi kan sagtens forstå, at de hverken er interesseret i en uforudsigelig varmeregning eller at bidrage til den russiske krigsmaskine. Det er ikke til at spå om fremtiden i disse dage, men vi er stolte af at kunne give en mulighed for, at danskerne kan købe stort ind nu og være sikret en fast pris på opvarmningen til vinter.
Lær mereFem gode råd til at spare på varmeregningen
Spar på varmeregningen - brug alternative energikilder De sidste mange måneder har vi set en kæmpestor stigning i priser på energi. Især varmeregningen kan mange danskere risikere at få en ubehagelig overraskelse over. Det gælder også vedvarende energikilder i Danmark, og der er desværre ikke noget tegn på, at det går den anden vej. Den hastige udvikling har fået et navn man ikke har hørt siden 70ernes oliekrise - nemlig ’energikrisen’. Det gælder nemlig ikke kun olie, men alle energikilder – også de bæredygtige energikilder. Hvorfor stiger gaspriserne og elpriserne? Gaspriserne har set en stigning til tidobbelte kortvarigt, og er nu nede på omkring 7 – 800% af den pris, der var standarden for blot et år siden. Elprisen er steget med omkring 600% fra 2020 til 2021 på det europæiske marked, mens den danske gennemsnitspris er steget med 300% i samme periode. Det kan mærkes i husholdningerne, og den danske regering har da også vedtaget hjælpepakker i til husstande, hvor deres varmeregninger og elregninger løber løbsk. Hvordan kan man spare på varmeregningen? Hos Nordicwoods mærker vi også, at forespørgsler på prisstigningerne er mange, og at vores kunder efterspørger informationer om gode råd til at bruge brænde som en primær varmekilde. Biobrændsel er nemlig ikke steget nær så meget som el og naturgas. Der laves ikke statistikker på biobrændsel priser på det europæiske marked, men vores bedste bud er, at brændepriserne fluktuerer stabilt lige nu mellem 30 – 50% procent i forhold til prisen i 2021. Fordelen ved at bruge brænde er også – modsat el og gas – at du selv bestemmer prisen. Når du først har købt dit brænde, så vil det selvfølgelig aldrig kunne blive dyrere end det, du allerede har betalt. Det er en stabil energikilde, og når du køber ovntørret træ hos os, så får du et mere miljøvenligt produkt med en lav partikeludledning. For at svare på nogle af de mange henvendelser vi får omkring prisstigninger og information om brænde som primær varmekilde, så har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du får mest varme for pengene i en kold og dyr tid. Her er vores fem gode råd til at spare på energiregningen med brænde Køb brænde om sommeren Prisen på brænde baserer sig som alt andet på udbud og efterspørgsel, og der er helt klart en økonomisk gulerod ved at handle brænde i de varme måneder. Køb stort ind En stor del af brændeprisen er baseret på transport, og vi kan derfor tilbyde rabatter ved køb af flere tårne. Du kan finde oversigten over disse rabatter på produktsiden. Køb energitungt træ Hvis du gerne vil købe stort ind, og synes opbevaringsplads er et problem, så kan du med fordel købe træsorter med høj rumtæthed. Du får mere energi pr. enhed, og på den måde kan du opbevare til længere tid på samme mængde plads. Brug biobrændsel når gas- og elpriserne er høje Mange leverandører tilbyder, at man kan følge med i sine el- eller gaspriser. Hvis du har brændeovn eller kedel, så kan du med fordel følge med i prisudviklingen, og skifte til biobrændsel, når du synes prisen på el- og gas er for høj. Vedligeholdelse og rengøring af ovn eller kedel Biobrændsel brænder ikke bedre end forholdene, du giver det. En moderne ovn eller kedel, der plejes med hyppigt vedligehold og rengøring brænder bedst. Motoren er dog aldrig bedre end benzinen der benyttes, så her er det vigtigt at være kvalitetsbevidst.
Lær mereLøve brænder varm på luksustræ og træpiller
Nordicwoods har gjort træpiller og ovntørret luksustræ til sit speciale, der sikrer en ekstremt ren forbrænding. Det har flere af landets gourmetrestauranter og 1000-vis af danske forbrugere fået øjnene op for, og det fik i aftenens udgave af Løvens Hule Jacob Risgaard til at investere 1 million kroner i den fremadstormende onlinevirksomhed. Det danske marked for træ til brændeovnen er stort, men også præget af svingende kvalitet og et lidt blakket ry. Derfor begyndte Nordicwoods i 2016 at importere ovntørret brænde i noget nær Rolls Royce-kvalitet. Det har en lang række af landets førende gourmet-restauranter og stenovnspizzeriaer opdaget, da træet fra Nordicwoods har en ekstremt ren forbrænding. Salget sker udelukkende på nettet, og da det er et af Jacob Risgaards specialer, brændte han i aftenens udgave af Løvens Hule så varm på Nordicwoods, at han endte med at overtage 33 procent af den blot fire år gamle virksomhed. I spidsen for Nordicwoods står Peter Scheibel, der tidligere har været global supply chain- og produktionsansvarlig i en stor dansk medicinalvirksomhed – en baggrund, der ser ud til at gå perfekt hånd i hånd med en tilværelse som brændespecialist. Hele omdrejningspunktet for Nordicwoods er knastørt aske-, ege- og avnbøgetræ fra europæiske statsskove, hvor både genplantning og skovning sker på bæredygtig vis. Nordicwoods’ leverandører er i øvrigt valideret af de danske ambassader, og selv transporten til Danmark sker i lukkede lastbiler, så træet ikke eksponeres for vind og vejr. "Mange hus- og sommerhusejere har formentlig prøvet at bestille et brændetårn, der først skal tørre i et år eller to, og som nok så vigtigt består af ukurant træ. Ligeledes har mange danskere vænnet sig til at få læsset brænde af på fortovet, hvor det måske når at blive vådt, inden man får det under tag. Vi sælger udelukkende håndplukket, håndpakket og ovntørret træ, som vi selv kan stå inde for, og at så mange gourmetrestauranter på kort tid er blevet kunde hos os, tager vi som et kæmpe kvalitetsstempel. Nu skal vi med pengene fra Løvens Hule endnu mere ud over stepperne og til udlandet ikke mindst" siger en tilfreds ejer af Nordicwoods, Peter Scheibel. Også for investor Jacob Risgaard ligger der en helt oplagt forretningsmulighed i salget af ovntørret brænde på nettet: "Jeg har selv prøvet at bestille brænde, og det er altid spændende at se, hvor ”lidt ringe” det er, når det lander derhjemme. Derfor kan jeg se et kæmpe potentiale i at tilbyde kunderne en ensartet høj luksuskvalitet, som sikrer en ren og jævn forbrænding. Vi skal derfor hurtigst muligt i gang med at udbrede kendskabet til Nordicwoods’ brændekvalitet, og jeg er sikker på, vi kan eksportere konceptet og produktet til England, Tyskland og det øvrige Norden" siger den nybagte medejer af Nordicwoods Jacob Risgaard, der er medejer af en lang række andre virksomheder og har været med på Coolshops eget væksteventyr siden den tidlige start. Det knastørre luksusbrænde har den afledte effekt, at man som forbruger ikke behøver at binde brændeinvesteringen i 1-2 år, før man kan bruge brændet – i stedet kan man bestille hos Nordicwoods og få leveret helt tørt brænde fra dag til dag. Ud over brænde sælger Nordicwoods flere slags træpiller målrettet de cirka 250.000 danske pillefyr. Endvidere er Nordicwoods i samarbejde med Growing Trees Network i gang med at beplante Danmark med nye træer i danske folkeskove, hvor virksomheden for hvert solgt parti brænde planter et træ. På den måde er det ambitionen over tid at skabe et nyt bæredygtigt skovområde, der er med til at opretholde CO2-balancen, bidrager til biodiversiteten og sikrer rent drikkevand.
Lær mere