Ny undersøgelse: Så meget billigere er brænde om sommeren

Skrevet af Mikkel Klattrup Larsen den

Ny undersøgelse: Så meget billigere er brænde om sommeren

Det kan betale sig at tænke forud. Det er ikke alle der gør det, men sidste års energikrise har måske fået endnu flere til at tænke på vinterens varmeregning i sommerens hede. Med god grund – der kan nemlig være mange penge at spare.

En ny undersøgelse fra firmaet Nordicwoods, der blev kendt efter en investering i Løvens Hule af Jacob Risgaard og sælger biobrændsel i form af brænde, træbriketter og træpiller viser, at der er flere hundrede kroner at spare på selvsamme produkt, hvis man køber det i løbet af sommeren.

Vi har sammenlignet markedspriserne i 2020 og 2021 og konklusionen er klar. I både 2020 og 2021 var der næsten 400 kroner at spare på produkterne, hvis man sammenligner sommerens og vinterens priser. Undersøgelsen har ikke kigget på 2022, da den ikke har været repræsentativ for markedet generelt.

”Vi har aldrig sat priserne op bevidst i løbet af vinteren eller sommeren, men råvarepriserne og markedet generelt følger udbud og efterspørgsel, og om sommeren mens udbuddet er større og efterspørgslen lavere, så giver det god mening at priserne er lavere.” siger direktør, Peter Scheibel.

Undersøgelsen viser også, at der er en langt større forskel på priserne i 2021 og 2022 når man sammenligner vinter- og sommerpriserne. Specielt på lufttørret brænde, der er brænde, der skal tørre færdig henover sommeren ude hos kunden, er der mange penge at spare.

”I 2021 så vi f.eks at man i gennemsnit kan spare knapt 400 kroner på at købe sin lufttørre brænde om sommeren. Det er jo helt vildt for et produkt, der faktisk er tiltænkt at blive indkøbt i sommerhalvåret. Det er altså næsten 20% billigere om sommeren.” siger Peter Scheibel.

Generelt ser forhandleren en tendens til at markedet er mindre sæsonbetonet efter sidste års prisstigninger på alle energiprodukter. Forbrugerne er med inflation og prisstigninger på utrolig mange dagligvarer, at danskerne er meget mere fokuserede på effekten af produktet og meget omstillingsparate.

”Vi har helt klart set en adfærdsændring hos forbrugeren. Før købte man brænde for hyggens skyld, og lige pludseligt da el og gas eksploderede i priser, så var det en slags prissikring. Den selvbestemmelse har mange ikke på deres el- og gasregning, og her kan man altså spare endnu mere om sommeren, viser vores undersøgelse.” siger direktør, Peter Scheibel.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af en sammenligning af 4 forskellige brændetårne i både ovntørret og lufttørret udgave. Priserne er hentet via tjenesten Internet Archive, og er forsøgt hentet fra fem førende, danske forhandlere med landsdækkende levering.

Du kan se grafer over prisudviklingen nedenfor.