Energistyrelsen advarer om prisstigninger på træpiller op til fyringssæsonen

Skrevet af Mikkel Klattrup Larsen den

Energistyrelsen advarer om prisstigninger på træpiller op til fyringssæsonen

Siden energikrisen sidste år har det været umuligt at spå blot en måned frem hvad angår priser på biobrændsel. Markedet skifter hele tiden, og man er nødt til både som forbruger og virksomhed at følge situationen tæt.

Nu advarer Energistyrelsen om at sidste vinters ustabilitet ikke er et overstået kapitel. I en ny skriftlig orientering til Folketinget advarer energistyrelsen om, at de forventer højere priser på træpiller denne fyringssæson. Både Finans og Ekstra Bladet bringer også deres respektive udgaver af denne nyhed. 

De seneste prisprognoser indikerer stigende indkøbspriser for importører af træpiller, hvilket forventes at føre til generelle prisstigninger på træpiller frem mod fyrringssæsonen 2023/24.” skriver Energistyrelsen i deres skriftlige orientering om energiforsyningssikkerheden til Folketinget.

Energistyrelsen kommer ikke med en prognose for priserne på brænde og træbriketter, men direktør i Nordicwoods Peter Scheibel har et godt bud på prisudviklingen hvad angår træpiller og træbriketter:

”Hvis priserne på træpiller stiger, så følger prisen på træbriketter næsten altid. Det er lavet af det samme materiale, og den eneste reelle forskel er om det bliver presset i pillestørrelse eller briket-størrelse” siger Peter Scheibel.

Prisen på træpiller følger råvareprisen, der har været stigende det sidste stykke tid. Savsmuld er blevet dyrere af flere årsager, herunder mindre produktion af møbler og mindre byggeri grundet inflation og ændrede renteforhold. Det betyder at restproduktet er mindre, og da træpiller og træbriketter er en meget efterspurgt opvarmningsform, så stiger priserne.

”I løbet af energikrisen så vi en stor efterspørgsel på træbriketter. Det blev hurtigt et endnu mere populært produkt, hvor man virkelig får noget for pengene. Efterspørgslen samtidig med det mindre udbud er helt klart noget vi frygter, vil påvirke priserne i de kommende måneder” siger Peter Scheibel.

Energistyrelsens undersøgelse baserer sig både på priser fra detailhandelen og viden om prisudviklingen i den kollektive forsyningssektor.