Markedet for biobrændsel ramt af utrolig svær forsyningssituation

Skrevet af Mikkel Klattrup Larsen den

Markedet for biobrændsel ramt af utrolig svær forsyningssituation

Som de fleste andre markeder for energi er markedet for biobrændsel nu også blevet ramt af prisstigninger. Vinterens varmeregning er blevet et enormt samfundsproblem i løbet af de sidste par måneder.

Vi havde forventet at se en stigning i løbet af starten på fyringssæsonen. Det er dog gået langt hurtigere end vi havde forventet, og årsagerne hertil var vi for nylig i TV2 nyhederne for at fortælle om.

- Vi har oplevet en massiv efterspørgsel i hele Europa, som betyder, at råvareprisen er steget markant den seneste periode. Men kunderne efterspørger produktet og vil rigtig gerne betale prisen, fordi det er en måde at spare på energiregningen, siger direktør i Nordicwoods, Peter Scheibel til TV2 nyhederne.

Prisen på el og gas til presser pris og efterspørgsel på biobrændsel op

Situation har været så ekstrem, at kunder har stået foran fysiske butikker og været klar til at hamstre, og vi er blandt de få leverandører i Danmark, der stadigvæk har lidt produkter på lager. Det er tydeligt, at forbrugerne ønsker en sikkerhed omkring deres varmeregning – og her er biobrændsel uforligneligt sikkert i forhold til alternativerne.

Markedet for energi og varmekilder er som alt andet baseret på udbud og efterspørgsel, og når priserne skyder i vejret på el og gas, så forsøger danskerne – virksomheder såvel som private - at spare på varmen med alternative energikilder. Når tilstrækkeligt mange gør det, så presses priserne op, da udbuddet på markedet bliver mindre.

- Vi ser en tendens til at kunderne ønsker en større sikkerhed omkring vinterens varmeregning, og med biobrændsel får de en prisstabilitet ved at købe nu, som de ellers ikke ville kunne opnå. Selvom priserne er steget, så er der stadigvæk penge at spare til vinter, og et solidt lager af biobrændsel på matriklen giver en stor økonomisk sikkerhed omkring ens varmeregning, siger Peter Scheibel.

Råvaremangel og inflation i hele Europa

Forsyningssituationen i hele Europa har været med til at påvirke priserne. En enormt stor efterspørgsel på træ til både energi og produktion har fået råvareprisen til at stige løbende det sidste år, hvor vi indtil videre har set en stigning på 40 – 60%. Det regner vi med vil fortsætte, da en stor del af årsagen skal findes i den tragiske situation i Ukraine.

Rusland og Ukraine står for at levere en stor mængde træ til de omkringliggende lande, og når dette stopper, så vil landene bruge af deres egen forsyning fremfor at eksportere til andre lande i EU. Det betyder et markant lavere udbud på markedet, hvilket presser prisen yderligere i vejret.

- Selvom vi aldrig kunne finde på at købe træ fra Rusland, så giver Ruslands invasion af Ukraine en masse følgevirkninger. Når man lukker et kæmpe marked, så skal de lande, der ellers forsyner sig derigennem, finde andre leverandør. Det skaber en stor flaskehals, der også er med til at give et nøk op til priserne her i starten af fyringssæsonen, hvor alle forsøger at købe ind samtidig, siger Peter Scheibel.

Udover at de høje priser på el og gas og råvaremanglen påvirker prisen på brænde, så har den generelle inflation på op mod 10% også været med til at påvirke priserne. Inflationen giver endnu et stød til et i forvejen ustabilt marked, hvor priserne nu skifter på daglig basis.